Vliv mravenců druhu Lasius niger (Hymenoptera, Formicidae) na pH a další vlastnosti půdy. - Vach, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Předchozí práce ukázaly rozdíly v chemismu mravenčích hnízd oproti okolní půdě. Nebylo ale jasné, zda si mravenci vybírají místa s odlišným chemismem, nebo tento aktivně mění. Cílem této práce bylo laboratorně ověřit a potvrdit hypotézu, že mravenci druhu Lasius niger ovlivňují svojí činností chemické parametry půdy. Pro analýzu byly použity vzorky tří typů půd (písek, jíl, rašelina) z laboratorně připravených mravenišť. Sledovány byly změny pH a obsahu výměnných kationtů (K+, Na+, Ca2+, Mg2+).
The effect of ants Lasius niger (Hymenoptera, Formicidae) on pH and other soil characteristics.
Keywords: mravenci; pH; půda; ants; pH; soil