Obraz dítěte v díle Markéty Pilátové a Markéty Zinnerové - Brůhová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná diplomová práce navazuje na bakalářskou práci s názvem Dětský svět Markéty Pilátové, jejímž cílem bylo, zhodnocení dětské tvorby Markéty Pilátové. Bakalářskou práci doplňuje o díla další autorky literatury určené dětským příjemcům, o tvorbu Markéty Zinnerové. Zároveň také přináší informace o dětském čtenáři, jeho psychickém vývoji, pohledu na svět, fantazii v období předškolním a v období mladšího školního věku. Vybraná díla zmíněných autorek jsou zde analyzována a pomocí komparace jsou hledány shody a rozdíly mezi pohádkami, a prozaickými knihami zmíněných autorek. Cílem diplomové práce je zhodnocení dětské tvorby uvedených spisovatelek, konkrétně vyhodnocení vyobrazení dětí v jejich tvorbě, a zároveň porovnání "dětských světů" dvou pisatelek, přičemž je věnována pozornost především tomu, jak autorky znázorňují svět dětí, zda jejich představa odpovídá dětským životům, představám, ale nejen tomu, také je hleděno na jazykové zpracování jednotlivých děl. Při hodnocení výše zmíněných kritérií je dohlíženo na to, zda autorky ve svých dílech respektují dětského čtenáře, zda vytvářejí díla, která jsou pro děti přístupná, srozumitelná. Na samém začátku práce je věnován prostor teoretickému vymezení literatury pro děti a mládež a zároveň i jejím specifikům.
The Child As Pictured in the Work of M. Pilatova and M Zinnerova