Vliv stresu na pracovní výkonnost ve vybraných podnicích - Soukupová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce bylo zkoumání stresových faktorů a vlivu stresu na pracovní výkonnost zaměstnanců ve vybraných podnicích včetně podání návrhů na změny současného stavu.Ke zjištění výsledků bylo použito dotazníkové šetření se zaměstnanci maloobchodních jednotek, jejichž každodenní součástí práce je kontakt se zákazníky. Dotazníkové šetření bylo zaměřeno na hodnocení stresových faktorů na pracovišti samotnými zaměstnanci, dále na možný vliv pracovního stresu na jejich pracovní výkon, zejména ve vztahu k zákazníkům, ochotou absolvovat školení či seminář na zvládání stresu a okrajově se dotklo i patologických situací na pracovišti, např. mobbingu, bossingu a sexuálního obtěžování na pracovišti. Dotazníkové šetření bylo doplněno neřízenými rozhovory a pozorováním.
Influence of stress on work performance in selected companies
Keywords: stres; pracovní výkon; motivace; znalostní ekonomika; řízení lidských zdrojů; pracovní podmínky; mobbing; bossing; dotazníkové šetření; stress; work performance; motivation; knowledge society; human resources management; working conditions; mobbing; bossing; questionnaire survey