Projekt logistického řešení požadavku ochrany veřejného zdraví v oblasti zajištěného transportu pacienta v izolaci s rizikem kontaminace okolí - Pauly, Aleš (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce si kladla za cíl vytvoření konceptu univerzálního vozidla splňujícího požadavky na bezpečné zajištění transportu pacientů s rizikem kontaminace okolí, aby bylo možné jeho opakované použití. Vozidlo by mělo splňovat nejvyšší stupeň ochrany veřejného zdraví, a to stupeň Biological safety levels 4 (BSL 4). Pro zjištění informací o současném stavu Biohazard týmů, jejich materiálním a technickém vybavení a způsobu zabezpečení transportu včetně možného střídání zasahujícího personálu byl využit dotazník, který byl rozeslán poskytovatelům zdravotnické záchranné služby v jednotlivých krajích a v hlavním městě Praze. Výsledky z dotazníkového šetření se staly podkladem pro zpracování koncepce vozidla k zajištění převozu pacientů s podezřením na vysoce nebezpečnou nákazu. Koncept vozidla by měl sloužit jako podklad pro reálnou stavbu vozidla, které bude schopno poskytnout ochranu na úrovni BSL 4. Počítá se se samostatnou kabinou pro dva řidiče, zadní skříňovou nástavbou, kde bude v přední části čistá zóna pro uložení materiálu a zdravotnického vybavení, i zázemí pro odpočinek personálu. V zadní části bude do skříňové nástavby zasazen samostatný izolační kontejner, skládající se z izolačního boxu pro pacienty, dekontaminačního prostoru pro potřeby střídání personálu a předávacího boxu pro zdravotnický materiál a přístroje. Navrhované vozidlo přináší mnoho zlepšení, splňujících ochranu na úrovni BSL 4, a tím nejvyšší stupeň ochrany veřejného zdraví. Vozidlo může při jednom zásahu přepravit až sedm pacientů s rizikem kontaminace okolí. Při transportu je možné průběžné střídání personálu, oddělený sklad zdravotnického materiálu a přístrojů zajistí použití a znehodnocení jen nezbytného materiálu a přístrojů. Pro pokrytí území České republiky by byl optimální počet šesti vozidel.
Project of Logistics Solution to Protection of Public Health in Area of Secure Transport of Patient in Isolation with Risk of Environmental Contamination
Projekt logistického řešení požadavku ochrany veřejného zdraví v oblasti zajištěného transportu pacienta v izolaci s rizikem kontaminace okolí
Keywords: vozidlo; dekontaminace; izolační box; filtroventilační jednotka; ochranný izolační přetlakový oblek; BSL; biobox; biovak.; vehicle; decontamination; insulating box; filtering unit; protective isolating overpressure suit; BSL; isolation transport bag for infected patients.