Sledování výskytu rzí u vybraných druhů trav a jejich vliv na pícninářskou hodnotu - Hřídelová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce je vyhodnocení výskytu rzí u vybraných druhů trav, jejich přesná diagnostika a zhodnocení jejich vlivu na významné hospodářské vlastnosti. Pokus byl prováděn ve spolupráci se ŠS Větrov. Ve dvouletém sledování (r. 2009 a 2010) byly v určitých termínech odebírány vzorky napadených rostlin, které byly následně mikroskopicky zhodnoceny. Zjištěné výsledky byly statisticky zpracovány pomocí Kruskal ? Wallisova testu a t-testu závislých. V letech 2009 a 2010 byl na testovaných druzích trav výrazně vyšší výskyt rzi travní než rzi korunkaté. Z celkového počtu 513 provedených testů byla rez travní nalezena ve 353 případech, zatímco rez korunkatá pouze ve 103 případech. U 27 vzorků byl zjištěn výskyt obou druhů rzí současně a na zbývajících rostlinách spory rzí objeveny nebyly. Výsledky naznačují, že v našich klimatických podmínkách se rez travní stává nejčastějším patogenem vyvolávajícím rzivost trav. Výsledky trávníkových pokusů v roce 2010 prokázaly, že selekce genotypů jílku vytrvalého, s nižším napadením rzí travní, se příznivě projevila nejen ve zlepšeném zdravotním stavu, ale i v lepším celkovém vzhledu potomstev vybraných rostlin. Potvrdila se tak efektivnost selekce. Mezi testovanými materiály byly vybrány velmi náchylné genotypy, které by mohly sloužit jako infekční materiál v plánovaných skleníkových testech rezistence vůči rzím. Současně se podařilo předběžně vytipovat také genotypy relativně rezistentní vůči jednotlivým rzím. Potvrdí-li se jejich odolnost i v následujícím období, mohou být použity jako donory rezistence při křížení a jako odolné standardy v testech. Uvedené výsledky z první etapy spolupráce jsou opravdu jen předběžné a bude nutné ověřit je v následujících etapách.
Monitoring of rust in selected grass species and their impact on the value of fodder.
Keywords: Rez travní (Puccinia graminis); rez korunkatá (Puccinia coronata); trávy; Stem rust (Puccinia graminis); crown rust (Puccinia coronata); graminoids