Aktuální problematika kastrací v chovech prasat - Janota, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce pojednává o nutnosti kastrovat mladé kanečky, o vlivu kastrace na welfare selat a možném řešení pomocí alternativ. Jsou zde vyhodnoceny nyní zkoušené alternativy, jejich uplatnění v praxi a vliv na welfare selat. S přihlédnutím k různým výzkumům je evidentní, že nejpoužívanější alternativou se stane imunokastrace kanečků spolu s lokální anestezií. Vyloučeny jsou metody jako spermasexing a celková anestezie pro svoji finanční náročnost. Chemická kastrace se zdá být slibnou avšak nedořešenou alternativou. Možný je i nástup komplexního řešení s vysokým potenciálním přínosem pro chov prasat, spojující výkrm kanečků, úpravu krmiv a genetickou selekci.
The current issue of castration in pig breeding
Keywords: kastrace; welfare; alternativní metody kastrace; castration; welfare; alternative castration methods