Vyhodnocení pestrosti stravování a životního stylu u vybrané skupiny seniorů - Jana, Václav (Jihočeská univerzita, 2019)
Téma diplomové práce bylo vybráno z důvodu mého pracovního působení ve Slatinných lázních Třeboň a osobním zájmem o zdravý životní styl. Cílem předkládané diplomové práce je posoudit na základě dotazníkového šetření současné stravovací návyky seniorů nad 60 let, analyzovat pestrost jejich stravování a na základě získaných informací doporučit změny jejich stravovacích návyků. Zmapovat problematiku seniorů v naší společnosti, jejich životního stylu a volného času klientů Slatinných lázní Třeboň s.r.o. Na základě empirického šetření a studia literatury byl proveden průzkum u této skupiny obyvatelstva. Teoretická část se zabývá racionální výživou, pestrostí stravování, životním stylem, výživovými hodnotami pro správné fungování jejich organismu a hodnotami ovlivňujícími zdraví seniorů. Součástí literární rešerše je patofyziologie výživy seniorů a její prevence na zdravotní stav. Metodika práce je založena anonymnímu kvantitativnímu empirickému šetření. Pro konkrétní průzkum byla vybrána věková skupina ve věkovém rozmezí nad 60 let (dále jen "60+") v celkovém počtu 200 klientů. Z toho bylo 58 % mužů a 42% žen. Šetření probíhalo formou dotazníku. V dotazníku byly kromě otázek třídících (věk, pohlaví) zařazeny otázky spojené se stravovacími návyky a životním stylem. Příklady dotazníků jsou uvedeny v příloze. Počet otázek 30 rozdělené dle stravování, a životního stylu. První z otázek byla zaměřena na BMI index, který je úzce spojen s tělesnou hmotností respondenta. Z uvedeného vyplývá, že více jak 74,5 % respondentů má vyšší než optimální hmotnost, přičemž 19 % trpí obezitou. Na základě dotazníkového šetření bylo zjištěno, že významnou součástí nejoblíbenějším pekařským výrobkem je chléb, který upřednostňuje 69,1 % respondentů. Pokud jde o konzumaci zeleniny a ovoce, 32,7 % respondentů konzumuje tuto skupinu potravin pouze 1-2 x týdně. Pozitivní je, že denně konzumuje zeleninu 46,4 % a ovoce 45 % respondentů. Z potravin živočišného původu potvrdilo denní konzumaci masa a masných výrobků 18,2 % a z mléčných výrobků preferovalo 47 % respondentů fermentované mléčné výrobky. Vzhledem k vysokému počtu respondentů trpící nadváhou a obezitou je pozitivní, že 76,4 % konzumují lahůdky 1 x týdně a pouze 3,6 % denně, medem sladí 40,9 % respondentů. Součástí racionální stravy je pitný režim kde doporučované 2-3 l splňovalo 34,5 % respondentů. Pravidelně se stravuje 5 x denně 28,2 % respondentů, velmi pozitivní je, že snídá 81 % respondentů. Pečivu k snídani dává přednost 41 % respondentů. U 43,6 % respondentů byla prokázána některá z civilizačních chorob a 3,6 % nemělo o svém stavu přehled. Další hledisko byl životní styl, denní fyzickou aktivitu vykazovalo 50 % respondentů. Pokud jde o konzumaci alkoholických nápojů 43,6 % respondentů upřednostňují konzumaci piva a jen 16,4 % nepijí alkoholické nápoje vůbec. Doporučený čas spánku splňovalo 67 % respondentů. Tabákové výrobky užívá pouze 28 % respondentů.
Evaluation of variety of eating and lifestyle in selected group of seniors
Keywords: Senior; výživa; životní styl; pestrost stravy; Senior; nutrition; lifestyle; variety of diet