Vliv infekce helmintů na produktivitu masného skotu - Brabcová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Studie se zabývala pozorováním vlivu infekce helmintů na produktivitu masných plemen skotu. Odběr vzorků trusu proběhl v chovech v České republice, Jihočeském kraji u plemen Highland, Limousine, Aberdeen Angus, Galloway a Masný Simentál. Celkem bylo v průběhu studie sledováno pět chovů skotu. Koprologické metody prokázaly přítomnost parazitických hlístic Haemonchus contortus, Ostertagia ostertagi, Trichostrongylus axei, Cooperia spp. a Chabertia ovina. Vzhledem k nízké prevalenci ve sledovaných chovech skotu nedošlo k úbytku hmotnosti, ani ke snížení produkce. Výsledky studie prokázaly 100% účinnost cíleně aplikovaného veterinární léčiva.
The effect of helminth infection on the productivity of beef cattle
Keywords: skot; prevalence; plemeno; parazit; účinnost; cattle; prevalence; breed; parasite; efficacy