Možnosti zkvalitnění komunikace s premedikovaným pacientem - Roháčková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem diplomové práce bylo pojmenovat podmínky, za kterých by mohlo dojít ke zkvalitnění komunikace sester, které pečují o pacienty těsně před operačním výkonem. Komunikace tvoří základ veškeré ošetřovatelské péče, při níž dochází ke komunikaci sestry s člověkem.Práce byla zpracována formou kvantitativního výzkumu, metodou anonymních dotazníků pro skupinu pacientů v pooperačním období a skupinu sester, které pracují na operačním sále.Ze tří hypotéz, které byly stanoveny, se dvě nepotvrdily. Hypotéza 3, která byla potvrzena, je důvodem, aby v této oblasti perioperační péče byly vytvořeny podmínky ke zlepšení komunikace s premedikovaným pacientem. Výsledky výzkumu by se mohly použít pro tvorbu standardu pro komunikaci s premedikovaným pacientem a vypracování edukačního plánu pro pacienty před operačním zákrokem.
Possibilities of communication improvement with premedicament patient
Keywords: Komunikace; premedikovaný pacient; psychická zátěž; úzkost; obavy; operační výkon; sestra.; Communication; a pre-medicated patient; psychsocial emergency; anxiety; fear; medical surgery; nurse.