Syntaktická analýza barokního textu - Klimešová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem diplomové práce je syntaktická analýza souboru kázání Vejtažní naučení (1740) Antonína Koniáše. Cílem práce je výzkum gramatických a lexikálních prostředků užívaných v tomto textu při vyjadřovaní souřadných vztahů. Práce je členěna na část teoretickou a praktickou. V teoretické části podáváme informace o životě a díle Antonína Koniáše, dále charakterizujeme základní syntaktické jevy týkající se souvětí a vymezujeme barokní souvětí souřadné. V praktické části se zabýváme jednotlivými souřadnými poměry, sledujeme zejména výskyt spojovacích prostředků v těchto vztazích. Následně v závěru shrnujeme výsledky práce, hodnotíme zjištěné spojovací prostředky a porovnáváme je s prostředky současné češtiny.
Syntactical analysis of baroque text
Keywords: Antonín Koniáš; soubor kázání; souvětí souřadné; gramatické a lexikální prostředky; Antonín Koniáš; collection of sermons; compound sentence; grammatical and lexical means