Organizované zájmové činnosti u dětí předškolního věku - Nováková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá organizovanými zájmovými činnostmi dětí předškolního věku. Cílem je zjistit, jaký přínos mají kroužky pro tuto věkovou kategorii. Dalším cílem je zmapovat, jaké zájmové kroužky jsou nabízeny dětem prostřednictvím mateřských škol a jaké kroužky pro své děti vyhledávají rodiče a co od nich očekávají. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá vývojem předškolního dítěte, jeho volným časem, dále vymezuje organizované zájmové činnosti, jejich přínosy i rizika. Praktická část se zabývá kvantitativním výzkumem, k jehož realizaci byly sestaveny dva druhy dotazníků, jeden pro rodiče dětí předškolního věku a druhý pro učitelky mateřských škol. Z odpovědí vyplývá názor učitelek a rodičů na kroužky organizované pro děti předškolního věku, jejich očekávání a zkušenosti. Závěrem je porovnání názorů učitelek a rodičů na kroužky pro děti předškolního věku.
Organized extracurricular activities for preschool children
Keywords: organizované zájmové činnosti; předškolní věk; zájmové kroužky; organized extracurricular activities; preschool age; extracurricular courses