Watsu jako součást komplexní rehabilitace v těhotenství - Tušerová, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá Watsu terapií a možnostmi zařazení této terapie do rehabilitace ženy v těhotenství. Těhotenství je období, kdy se tělo ženy musí za poměrně krátkou dobu vyrovnat s velkými změnami, tyto změny mohou následně způsobovat problémy nejen v podobě bolestí pohybového aparátu. Cílem práce bylo popsat průběh fyziologického těhotenství a změny na pohybovém aparátu mateřského organismu. Dalším cílem práce bylo vytvoření souboru cviků, které jsou vhodné pro těhotné ženy. Z tohoto souboru jsem následně vytvořila brožurku, podle které mohou těhotné ženy cvičit. Součástí práce jsou také informace o Watsu terapii a jejích účincích na lidský organismus. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce je popsána Watsu terapie, její historie, průběh a podmínky pro praktikování terapie. Součástí teoretické části jsou též specifika zařazení Watsu terapie do období těhotenství. Dále je zde popsán fyziologický průběh těhotenství, embryonální a fetální vývoj, změny v mateřském organismu na reprodukčních orgánech, pohybovém a dýchacím ústrojí ženy a psychické změny doprovázející těhotenství. V teoretické části též uvádím možnosti pohybové aktivity a rehabilitace v těhotenství a rehabilitační plán dle trimestrů. Praktická část bakalářské práce obsahuje metodiku výzkumu a charakteristiku výzkumného souboru. Vzhledem k dlouhodobému uzavření bazénů, kvůli pandemii Covid 19 a časové i finanční náročnosti terapie, jsem výzkum zpracovala se dvěma těhotnými ženami. Ve výzkumu jsem sledovala okamžitý vliv Watsu terapie na organismus žen se zaměřením především na pohybový aparát a psychiku. V diskusi uvádím informace o vzdělávacím programu Watsu a o Světové asociaci vodních terapeutů.
Watsu as a part of the comprehensive rehabilitation in pregnancy
Keywords: Těhotenství; fyzioterapie; Watsu terapie; vodní terapie; pohybová aktivita v těhotenství; fyziologie těhotenství; změny mateřského organismu; Pregnancy; Physiotherapy; Watsu Therapy; Water Therapy; physical activities during pregnancy; physiology of pregnancy; changes in the maternal organism