Filosofie kvality života a zdraví v díle Jana Sokola - Sellnerová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá filosofií kvality života a zdraví v díle Jana Sokola. Teoretická část se věnuje definování pojmu kvalita života a zdraví, shrnuje jeho vývoj v čase a popisuje jeho různá pojetí odbornými institucemi a vědeckými disciplínami, zvláště filosofií. Další kapitoly bakalářské práce se věnují životu a dílu Jana Sokola. V závěru teoretické části jsem se pokusila porovnat díla dalších českých autorů vyjadřujících se ke kvalitě života a zdraví s dílem výše jmenovaného autora. Cílem této práce je poukázat na filosofickou problematiku moci a peněz se zaměřením na kvalitu života a zdraví, toto kvantitativně zkoumat. Technikou sběru dat byl anonymní dotazník. Výzkum byl realizován v březnu a dubnu 2009 v Jihočeském kraji. Celkem bylo rozdáno 250 dotazníků, z toho 125 ženám a 125 mužům. Vráceno bylo 222 dotazníků. Tři z nich však byly pro neúplnost vyřazeny, a pro analýzu dat tedy bylo použito 219 dotazníků. Pro výzkum byly stanoveny tři pracovní hypotézy. Hypotéza č. 1 se potvrdila: Nadbytek finančních prostředků umožňuje žít šťastný život. Stejně tak se potvrdila hypotéza č. 2: Nadbytek finančních možností umožňuje nadstandardní péči o vlastní zdraví. Hypotéza č. 3 se nepotvrdila: Nadprůměrné finanční zdroje nejsou zárukou šťastného života. Cíl práce byl uskutečněním výzkumu splněn. Z výzkumu tedy vyplývá, že většina respondentů, bez ohledu na vzdělání, považuje svůj příjem v rámci české společnosti za průměrný. Shodné procento respondentů je spokojeno i nespokojeno s výší svých příjmů, však většina dotázaných by se cítila šťastněji, kdyby měla dvojnásobný příjem. Bohužel tento fakt, je obrazem dnešní konzumní společnosti, která vše měří penězi a zároveň je i potvrzením Sokolových myšlenek a výroků, které jsem popsala v teoretické části. Tato bakalářská práce by mohla sloužit rodičům, vychovatelům a pedagogům, aby při výchově a vzdělávání dětí a mládeže poukazovali na životní hodnoty, které se nevztahují jen k dostatku finančních prostředků. Zde vyvozené závěry by se mohly stát námětem k zamyšlení pro každého člena dnešní společnosti.
Philosophy of life quality and health in the work of Jan Sokol
Keywords: Homo oeconomicus; kvalita života a zdraví; moc; osoba; peníze; společnost; Homo oeconomicus; quality of life and health; power; person; money; society