Komenského Labyrint světa a ráj srdce jako svébytná sociální utopie - Pinta, Daniel (Jihočeská univerzita, 2008)
Jan Amos Komenský je velkou osobností českého národa. Přes značnou proslulost je však myslitelem mnohem většího významu, než za jakého je dodnes všeobecně považován. Labyrint světa a ráj srdce nemá nejen ve své době, nýbrž v celé naší starší literatuře obdoby. Kdyby Komenský kromě něho nenapsal už nic jiného, zaručoval by mu natrvalo přední místo v české literatuře. V Labyrintu se nám Komenský ukazuje jako člověk silně věřící, který přesně odhaluje lidskou pýchu, odkrývá domnělou a nepravdivou samostatnost člověka a přesně a výstižně ukazuje marnost a pravou tvář mnohého lidského snažení. Labyrint je nemilosrdná kritika člověka, nikde však není nihilistická - vždy je podložena hlubokým a realistickým smyslem pro účelnost, hlubokým cítěním etickým. Proto také Komenského ironie, která je základním akordem Labyrintu, je ironií smutku. Některé Komenského myšlenky jsou nám blízké a pochopitelné, některé jsou nám však o mnoho vzdálenější. Je otázkou, zda to, co se nám na Komenském může zdát staré, překonané nebo naivní, není základem, bez kterého nelze dobře pochopit a realizovat i to, s čím již jsme ochotni se ztotožnit. Není onen nám tak vzdálený ''kritik racionalismu'' a hluboce věřící člověk v Komenském jeho nejdůležitějším základem, který teprve dává životaschopnost a budoucnost jak jeho vlastním myšlenkám, tak všeobecně veškerému lidskému snažení? Tato práce v kostce podává myšlenky a děj Komenského Labyrintu. V jednotlivých kapitolách je snaha najít v množství textu to nejdůležitější a ve zkrácené podobě tak u každé části knihy upozornit a zdůraznit její význam. Někdy jsou používány doslovné citace, které by měly lépe ukazovat na pravý smysl Komenského myšlenek. K jednotlivým kapitolám jsou přiřazovány citáty z Písma, o které by se Komenský mohl opírat a ze kterých by ony myšlenky mohly vycházet. Výsledným úsilím je snaha najít z Komenského myšlenek ty, které by mohly být aktuálně použitelné a užitečné pro naši společnost. Tato práce se snaží na základě rozboru knihy zdůraznit nezbytnost opravdové víry a dodržování jejích zákonů pro život člověka a vůbec celé společnosti.
Labyrinth of the World and the Paradise of the Heart by J.A.Komensky as a peculiar social utopy
Keywords: Bible kralická; Jan Amos Komenský; Labyrint světa a ráj srdce; marnost; náboženská utopie; víra; Bible; Labyrinth of the World and the paradise of the Heart; futility; religious utopia; belief