Zhodnocení efektivnosti finančních vazeb v lokálním veřejném sektoru - Minaříková, Iva (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se nazývá ''Zhodnocení efektivnosti finančních vazeb v lokálním veřejném sektoru''. Hlavním cílem diplomové práce je zhodnocení efektivnosti výdajů organizací zřizovaných obcí. První, teoretická část, vysvětluje a sumarizuje základní charakteristiku lokálního a regionálního veřejného sektoru, principy fungování územní samosprávy a zabývá se základním dokumentem územní samosprávy - rozpočtem. V další části se diplomová práce zabývá jednotlivými druhy veřejných statků a způsoby jejich zabezpečení na území obce. V praktické části je diplomová práce zaměřena na zabezpečení veřejného statku v sociální oblasti a to formou zřízení příspěvkové organizace. Je zde provedena analýza hospodaření konkrétní příspěvkové organizace, jsou zde uvedena opatření, která zvyšují efektivnost a hospodárnost výdajů této organizace. V závěru diplomové práce jsou shrnuty praktické poznatky o způsobu zabezpečení veřejných statků prostřednictvím zřízení organizační složky, její klady, zápory, včetně důvodů pro které se tato forma zabezpečení veřejných statků již tolik nepoužívá.
Evaluation of the Effectiveness of Financial Links in Local Public Sector
Keywords: lokální veřejný sektor; veřejné finance; územní samospráva; územní rozpočet; finanční vazby; příspěvková organizace; organizační složka; local public sector; public finance; municipal authorities; municipal budget; financial links; allowance organization; organization unit