Etologická studie vybraného druhu lemura - Žahourová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Lemur kata (Lemur catta) je poloopice žijící na jižním a jihozápadním Madagaskaru. Je převážně frugivor a folivor. Tvoří vícesamčí - vícesamičí sociální skupiny, kde dominují samice nad samci. Práce se uskutečnila v Zoologické zahradě Jihlava v období od května do listopadu 2009. Pozorování probíhalo vždy 3 hodiny dopoledne a 3 hodiny odpoledne, a to v náhodně vybraných dnech, nezávisle na počasí a pouze ve vnitřním výběhu. Byla použita metoda přímého pozorování. Pozorování bylo zaměřeno na vzájemné vytěsňování jedinců a projevy s vytěsňováním související, jako submisivní vokalizace a stažení se. Také bylo pozorováno čištění, kontakt, hra a příjem potravy. Hlavním cílem práce bylo vyhodnocení počtu vytěsnění a vyhodnocení vlivu vytěsňování na dobu strávenou příjmem potravy, kontaktem, čištěním a hrou. Sledováním bylo zjištěno, že v Zoologické zahradě Jihlava vytěsnění jedinci tráví o 1,88 % času méně příjmem potravy, o 3,50 % času méně kontaktem, o 3,09 % času méně čištěním a o 0,24 % času více hrou. Nejvíce vytěsňujícím jedincem byla skoro dvouletá samice Matylda a nejvíce vytěsňovaným jedincem byl dvanáctiletý samec Pepa.
The ethological study in a selected lemur species
Keywords: Lemur catta; vytěsnění; sociální skupina; dominance; podmínky chovu; Lemur catta; expulsion; social group; dominance; conditions of breeding