Finanční analýza pojišťovny - Cinková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce bylo zpracovat finanční analýzu a prakticky ji využít na vybraných pojišťovacích subjektech. Hodnoceny byly tři největší pojišťovny působící na české trhu. Jednalo se o Českou pojišťovnu, pojišťovnu Kooperativa a Allianz. Analýza pojišťoven byla sestavena na základě specifických ukazatelů používaných pro hodnocení finančního zdraví komerčních pojišťoven. Informace pro sestavení finanční analýzy byly čerpány z výročních zpráv pojišťoven. Podkladem byla především rozvaha a výkaz zisku a ztrát. V celkovém hodnocení se pak potvrdilo, že Česká pojišťovna je leadrem trhu s naprostou převahou. Druhá největší pojišťovna Kooperativa v mnoha ukazatelích vykázala horší výsledky než pojišťovna Allianz. Všechny pojišťovny prokázaly velmi dobré finanční řízení a stabilní postavení na trhu.
financial analysis of insurance
Keywords: komerční pojišťovna; finanční analýza; rentabilita; likvidita; commercial insurance; financial analysis; profitability; liquidity