Návrh farmářské výroby octa s charakterem funkční potravin. - Hrdinová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je zaměřena na vývoj nové funkční potraviny. Funkční potravina, kromě zdroje živin, musí prokazatelně přispívat ke zlepšení lidského zdraví další složkou, která musí mít přirozený přírodní původ. Základní potravinou v mé bakalářské práci je ocet, který může být vyroben v ocetnici klasickým postupem oxidace ředěného roztoku etanolu octovými bakteriemi na velkém styčném povrchu alkoholického rozboru se vzduchem. Alkoholickým rozborem sice může být ředěný etanol, ale já jsem použila slabé jablečné víno, vzniklé alkoholovým kvašením roztoku, vzniklého extrakcí odpadu jablečné drti z lisu, po lisování jablečného moštu vodou. Metraceutikum, které dává tomuto octu charakter funkční potraviny, jsou extrakty červené cibule jako bohatý zdroj flavonoidů.
The proposal of vinegar farm with the character of functional foods.
Keywords: Funkční potraviny; flavonoidy; červeň cibule; jablečný odpad; ocet.; Functional food; flavonoids; red onion; apple waste; vinegar.