Daňové změny, hospodářský a volební cyklus - Nováková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce je zaměřena na daňové změny v České republice. Cílem práce je vypracovat přehled změn ve struktuře a výši zdanění ve vazbě na hospodářský a volební cyklus. Východiskem je daňová teorie a teorie veřejné volby. Vláda ustanovuje daně, ale vliv na podobu daní mají i zájmové skupiny a byrokracie. Vláda by měla pomocí daní omezovat cyklické výkyvy ekonomiky. Oportunistická teorie vychází z předpokladu, že politikové přijímají především opatření, která reflektují požadavky středového voliče, aby byli znovuzvolení. Ideologický koncept vychází z předpokladu, že jsou rozdíly mezi politikou levicových a pravicových stran. Tyto teorie jsou zkoumány na daňových příjmech veřejných rozpočtů v podmínkách České republiky mezi lety 1995 a 2016, a to pomocí metody nejmenších čtverců. Data použitá v analýze pocházejí z webů Českého statistického úřadu, Finanční správy ČR, AMECO a statistik OECD. Vysvětlovanými proměnnými jsou daňová kvóta a výnosy vybraných daní. Vysvětlujícími proměnnými pak volební rok, povolební rok, vláda levice, vstup České republiky do Evropské unie a dluh státního rozpočtu. Výsledkem práce prokázat existenci politicko-rozpočtového cyklus v České republice, a to zejména ideologický koncept tohoto cyklu.
Tax Changes, Economic and Election Cycle
Keywords: Daňové změny; politicko-rozpočtový cyklus; volební program; teorie veřejné volby; tax changes; political budget cycle; election program; Public Choice Theory