Rozvojová problematika subsaharské Afriky se zaměřením na Namibii - Joudalová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce s názvem rozvojová problematika subsaharské Afriky se zaměřením na Namibii se bude zabývat základními pojmy jako rozvojová spolupráce a hlavní mezinárodní organizace, které se tohoto tématu týkají jako například Světová banka a Organizace spojených národů. V kapitole vybraných příčin neúspěchu a současné situace budou probrány politické režimy, občanské války, zadluženost, odpuštění dluhů a přístupy ?plánovačů? tedy velkých mezinárodních subjektů rozvojové pomoci jako UNICEF, USAID versus ?hledačů?, které představují nestátní neziskové organizace Karas Huisen Crafts a Namibia People in Need. V této práci byl stanoven jeden cíl, který byl rozdělen na tři dílčí otázky. První dílčí cíl se zároveň shoduje s výzkumnou otázkou, která zněla následovně: Zlepšuje se životní úroveň v Namibii díky tradičnímu přístupu rozvojové spolupráce ze strany ?plánovačů? nebo spíše díky alternativnímu přístupu ze strany ?hledačů?? Tato část nakonec byla zodpovězena takto: Ke zlepšení životní úrovně v Namibii dochází spíše díky alternativnímu přístupu ze strany ?hledačů?. Druhá část se snažila zjistit vliv rozvinutých zemí, světových finančních a rozvojových organizací na rozvoj Namibie. Konečný vliv subjektů rozvojové spolupráce se ukazuje jako pozitivní. Poslední část cíle bylo zhodnocení celkové situace. I ta tato složka byla zodpovězena a zhodnocena. Zde byly zmíněny především problémy, které se v Namibii vyskytují jako například alkoholismus, který sebou přináší rizika s ním spojené jako sexuální promiskuita, násilí a nezaměstnanost. Velkým problémem je i poměrně rozšířené onemocnění AIDS Rozvojová problematika je opravdu velmi rozsáhlé téma, tato práce by však mohla dále pokračovat rozebráním dalších příčin neúspěchu a současné situace. V praxi tato práce bude poskytnuta vybraným nestátním neziskovým organizacím v České republice. Vzhledem k výzkumné otázce, kterou tato práce řešila, by mohla těmto organizacím objasnit problematiku ?hledačů? versus ?plánovačů? konkrétně skutečných pravomocí těchto subjektů.
Development issues of Sub-Saharan Africa with the intention of Namibia
Keywords: ?Hledači?; ?Plánovači?; Namibie; Nestátní neziskové organizace; Rozvoj; Subsaharská Afrika; ?searchers?; planners?; Namibia; Non-governmental Organizations; Development; Sub-Saharan Africa