ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI PACIENTA PŘI REALIZACI OPERAČNÍ POLOHY NA OPERAČNÍM SÁLE Z POHLEDU SESTRY - Dražanová, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá ?Zajištění bezpečnosti pacienta při realizaci operační polohy na operačním sále z pohledu sestry?. Součásti textu je současný stav problematiky perioperační ošetřovatelské péče o zajištění bezpečnosti pacienta. To platí pro operační sály, kam přijíždí pacient zpremedikován, ve stresu a strachu, nikdy nevíme co bude mít pacient v úmyslu udělat, jen malé otočení na úzkém operačním stole může znamenat pád pacienta. Samotná realizace operační polohy se provádí velice často v anestezii, tedy s bezvládným tělem, pacient nic necítí, nic ho nebolí a mi nevíme zda pacient necítí nesnesitelný tlak lůžka, pálení svědění atd. Proto musí být perioperační sestra empatická a předvídat dané problémy a včas jim zabránit, aby nedošlo k poranění pacienta. Cílem práce je zjistit, jaké jsou možnosti a povinnosti perioperační sestry při realizaci operační polohy po dobu trvání celé operace. Zjistit, zda znalosti perioperačních sester, týkajících se zajištění bezpečnosti pacienta při realizaci operační polohy, odpovídají doporučeným současným postupům. Zjistit, jak je zajištěna bezpečnost a komfort pacientů při uložení do operační polohy na operačním stole. K získání potřebných údajů bylo použito kvalitativní šetření formou polostrukturovaného rozhovoru s perioperačními sestrami s ukončenou specializací PSS Brno v oboru instrumentování na operačním sále, pracující v nemocnici České Budějovice a.s. Dále v této práci je použit polostrukturovaný rozhovor s pacienty hospitalizovanými po operačním výkonu v nemocnici České Budějovice a.s. Tato práce nastiňuje problém nevědomosti perioperačních sester, které mají jako hlavní prioritu ošetřovatelské péče zajistit bezpečnost a komfort pacienta při realizaci operační polohy. I když se ze všech sil se snaží tyto aspekty dodržet, z výzkumu vyšel najevo jeden nepříznivý fakt, a to bolest ramene na horní končetině, která je k dispozici anestezii. Bakalářská práce bude poskytnuta vedení nemocnice, může být doplňujícím zdrojem informací pro studium dané problematiky, může být využita pro větší informovanost perioperačních sester a bližší seznámení studentů s danou problematikou. Výsledky výzkumu budou dle možností publikovány na internetových stránkách Instrumentářky.cz.
Ensuring patient safety in implementing the operational position in the operating room from the perspective of nurses.
Keywords: fixování pacienta operační poloha operační stůl operační tým perioperační sestra; fixing the patient Operating position operating table Operational Team Perioperative Nurse