Médium papír / Není taška jako taška - Příhodová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce s názvem "Médium papír - Není taška jako taška" sestává ze dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část si klade za cíl zmapovat a popsat historii a výrobu papíru v Asii a v Evropě. Obsahuje rovněž kapitoly, které prohlubují tuto problematiku papíru z pohledu užité a volné tvorby u vybraných umělců, kteří ve své tvorbě používají převážně papírové médium: Eva Kmentová, Adriena Šimotová, Jiří Hynek Kocman, Jan Činčera a americko-korejská umělkyně Sun Young Kang. Praktická část diplomové práce obsahuje realizaci výtvarného konceptuálního díla pod názvem "Není taška jako taška." Dílo je vytvořeno z ručního papíru technikou papier-maché za pomoci odlévané a snímané střešní tašky. Tento koncept provází tvorba velkoformátových kreseb v technice frottage. Celá výtvarná část je dokládána fotodokumentací, která nabízí další možné výtvarné řešení.
Paper as a Medium / Not Every Tile Is a Roof Tile
Keywords: papír; historie; výroba; ovčí rouno; Eva Kmentová; Adriena Šimotová; Jiří Hynek Kocman; Jan Činčera; Sun Young Kang; paper; history; production; wool; Eva Kmentová; Adriena Šimotová; Jiří Hynek Kocman; Jan Činčera; Sun Young Kang