Multidisciplinární přístup v péči o onkologicky nemocné a role sestry v něm - Schánilcová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2007)
Onkologická problematika stojí stále v popředí zdravotních problémů v naší republice. Přináší problémy bilologické, psychické, sociální i duchovní. Úspěšné zvládnutí všech problémů spojené s onkologickým onemocněním tedy vyžaduje komplexní přístup k této problematice a mnohostrannou spolupráci. Základní jednotkou pro poskytování komplexní péče je multidisciplinární tým. Nezastupitelnou roli v onkologickém týmu zaujímá sestra. Cílem bakalářské práce bylo zjistit spolupráci sester s ostatními členy komplexního onkologického týmu u pacientů na vybraných onkologických odděleních. Cíl práce byl splněn. Bylo stanoveno šest hypotéz. Čtyři byly potvrzeny, dvě se nepotvrdily.Sběr dat byl proveden metodou dotazování. Výzkumný soubor byl tvořen 135 sestrami pracujících na vybraných onkologických odděleních.Z výsledků výzkumu vyplývá, že je potřeba zvýšit spolupráci sestry s některými členy onkologického týmu, převážně s klinickým psychologem a duchovním pracovníkem.
Multidisciplinar admittance in care of oncological sick and the role of nurse at it
Keywords: Bio-psycho-sociální; Komlexní; Multidisciplinární; onkologie; problémy; sestra; spolupráce; tým; Boi-psycho-social; Complex; Multidisciplinar; Onkology; Problems; Nurse; Cooperation; Team