Vybrané charakteristiky hybného aparátu u profesionálních hasičů - Rychtářová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce je posouzení pohyblivosti páteře, stavu plochonoží a základních antropologických charakteristik profesionálních hasičů. Naměřené hodnoty zahrnovaly také základní somatické znaky, jako jsou tělesná výška, tělesná hmotnost, kožní řasy, obvodové a šířkové míry. Body mass index byl spočten pomocí tělesné hmotnosti a výšky. V rámci měření byly měřeny zkoušky mobility páteře (Stiborův příznak, modifikovaný Thomayerův příznak, Ottův příznak, Čepojův příznak, Schoberův příznak, zkouška lateroflexe) za pomocí pásového metru, jedná se o neinvazivní standardní testy. Ke zhodnocení stavu plochonoží byl použit otisk chodidla na barevný papír. Pomocí Chippaux - Šmiřákova indexu byl vyhodnocen stav plochonoží. Výsledky základních somatických znaků (tělesné výšky a hmotnosti) souboru profesionálních hasičů s referenčním souborem Československé spartakiády 1985 se statisticky významně liší ve prospěch našeho souboru. Statisticky významné rozdíly hodnot nebyly vypočteny u posouzení průměrných hodnot Body mass indexu. Z funkčních příznaků páteře náležely normě podle odborné literatury průměrné hodnoty Stiborova příznaku v předklonu a Schoberova příznaku. Jako zajímavé vzešlo porovnání komponent somatotypu našeho souboru se souborem osobních ochránců Policie České republiky, kde jako statisticky vysoce významné byly vyhodnoceny rozdíly průměrných hodnot endomorfní a mezomorfní komponenty ve prospěch osobních ochránců Policie České republiky. Největší procento profesionálních hasičů i osobních ochránců Policie České republiky patřilo mezi kategorii somatotypu - endomorfní mezomorf.
Selected Characteristics of the Mobility for Professional Firefighters
Keywords: profesionální hasiči; somatické znaky; pohyblivost páteře; plantogram; somatotyp; professional firefighters; somatic signs; spine mobility; plantogram; somatotype