Odpisy dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku z daňového a účetního hlediska - Vomáčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Téma této bakalářské práce je ''Odpisy dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku z daňového a účetního hlediska''. Odpisy dlouhodobého majetku lze rozdělit do dvou skupin, a to na odpisy účetní a odpisy daňové. Oba druhy odpisů mají své specifické úkoly a neměly by být zaměňovány. Účetní odpisy se řídí zákonem o účetnictví a jsou plně v kompetenci účetní jednotky. Účetní odpisy vyjadřují skutečnou míru opotřebení majetku, jsou závislé na jeho předpokládané době životnosti, na způsobu jeho využívání apod. Účetní odpisy představují pouze účetní náklad, který je daňově neuznatelný a vyjadřuje trvané snížení hodnoty majetku. Účetní odpisy snižují účetní výsledek hospodaření. Daňové odpisy se řídí zákonem o daních z příjmů, který platí pro všechny poplatníky stejným způsobem. Uplatňují se jen za účelem stanovení základu daně, nikoliv za účelem stanovení skutečné doby životnosti majetku. Daňové odpisy jsou nezávislé na skutečné životnosti majetku, stejně tak i na způsobu užívání. Uplatňování daňových odpisů jako položky snižující základ daně z příjmů není povinností, ale pouze právem poplatníků daně z příjmů. Zohlednění rozdílů účetních a daňových odpisů probíhá v daňovém přiznání.
Depreciation of long term tangible and intangible property from tax and accounting point of view
Keywords: Účetní odpisy dlouhodobého majetku; Daňové odpisy dlouhodobého majetku; Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek; Odpisovaný a neodpisovaný dlouhodobý majetek; Základ daně z příjmů; Book depreciation of long-term properte; Tax depreciations of long-term properte; Long-term tangible and intangible properte; Depreciable and indepreciable long-term properte; Income tax base