Monitoring vztekliny na území České republiky - Marousková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2020)
Vzteklina je závažné virové onemocnění postihující nervový systém. V České republice se vzteklina od roku 2002 nevyskytuje, avšak monitoring stále probíhá. Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit monitoring vztekliny na našem území, počet lidí pokousaných psem a prostřednictvím dotazníkového šetření posoudit informovanost lidí o této nemoci. Ve sledovaném období 2004-2019 bylo na vzteklinu vyšetřeno celkem 88943 zvířat. Nejčastěji vyšetřovaným druhem byla liška obecná (91 %). Nejmenší podíl (0,3 %) tvořili netopýři. Průzkumem o počtu pokousaných lidí psem bylo zjištěno, že ve sledovaném období 2010-2018 bylo více než jeden milión lidí na našem území pokousáno psem. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 231 respondentů. Většina z nich (79 %) věděla, co je vzteklina, jaké jsou typické klinické příznaky (90 %) a rovněž to, že hlavními cestami nakažení je pokousání (99 %) nebo poškrábání (97 %) nemocným zvířetem. Ačkoliv se zdá informovanost lidí o vzteklině dostatečná, je zapotřebí zvyšovat povědomí o této nebezpečné nemoci.
Rabies monitoring in the Czech republic
Keywords: vzteklina; vir; monitoring; dotazníkové šetření; rabies; virus; monitoring; questionnaire survey