Vývoj rodiny v historickém kontextu - Cihelka, Jiří (Jihočeská univerzita, 2016)
Obecným cílem práce je prozkoumat situaci dnešní rodiny západního světa a rozebrat etapy jejího historického vývoje. Teoretická část začíná představením pojmu rodina, její základní charakteristikou a přehledem jejích typů a funkcí, jež má plnit. V samotném historickém souhrnu probíráme aspekty vývoje rodinných struktur od dob prvobytně pospolné společnosti přes další historické epochy, na což navazuje pojednání o problematice rodiny současné, u které vypichujeme podstatné znaky a trendy jejího dnešního vývoje. Následuje přehled vývojových fází života dnešní typické rodiny západního světa a sociologický rozbor fungování dnešní rodiny ve vztahu ke škole, státu a ke svým členům a okolí. Na závěr přidáváme krátkou sondu ze zvyklostí života rodin mimozápadního světa. V praktické části se formou kvantitativního dotazníku zabýváme problematikou dnešní soudobé české rodiny, zkoumáme praktickou stránku jejího fungování a názorové orientace lidí v této problematice.
Family development in historical context
Keywords: rodina; děti; muž; žena; výchova; partnerské vztahy; family; children; man; woman; education; relationships