Netradiční formy pohádek a prvky nonsens ve vybraných dílech angloamerické dětské literatury - Keresztesová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se bude zabývat analýzou vybraných moderních pohádek (R. Dahl, J. Scieszka, T. Jones), přičemž hlavní pozornost bude zaměřena na proměnu tradiční struktury (Propp) a pronikání nonsensových prvků do pohádkového žánru. Úvodní teoretická kapitola přiblíží základní prvky a funkce tradiční pohádky (Propp, Tolkien) a nastíní i počátky nonsensové dětské literatury. Změna formy a obsahu jako výrazný rys moderních a postmoderních pohádek bude náplní stěžejní části práce, která bude věnována interpretaci konkrétních vybraných textů.
New Forms of Fairy Tales and the Elements of Nonsense in Several Works of Anglo-American Children´s Literature
Keywords: nonsens; moderní a klasická pohádka; Propp; dětská literatura; absurdita; nonsense; modern and traditional fairy tale; Propp; children literature; absurdity