Výskyt a význam bioaktivních látek kravského mléka - Kala, Robert (Jihočeská univerzita, 2012)
Mléko jako sekret mléčné žlázy savců je významnou potravinou nezbytnou pro správný vývoj organizmu a rozvoj zažívacího traktu. Po narození jde o první složku potravy, kterou mohou lidé, respektive novorozenci a také ostatní savci přijímat. Je bohatým zdrojem živin a biologicky aktivních látek. Bakalářská práce je zaměřena na výskyt a význam bioaktivních látek mléka, a je rozdělena do pěti kapitol - na proteiny, lipidy, sacharidy, vitaminy a minerální látky. V jednotlivých kapitolách je vždy popsána daná skupina látek a dále je uvedena charakteristika skupiny - fyzikální a chemické změny, vliv na zdraví popř. změny v důsledku technologického zpracování např. při výrobě fermentovaných mléčných výrobků. U jednotlivých hlavních skupin jsou v podkapitolách přiblíženy významné látky skupiny. Dále je v práci popsána výživová role jednotlivých látek mléka.
Occurrence of important bioactive compounds in cow´s milk
Keywords: Mléko; biologicky aktivní látky; syrovátkové bílkoviny; nenasycené mastné kyseliny; laktóza; vitaminy; minerální látky.; Milk; biologically active substances; whey proteins; unsaturated fatty acids; lactose; vitamins; minerals.