Dům U Černé Matky Boží v Praze - Pavlíčková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem práce je kubistický dům U Černé Matky Boží v Praze od architekta Josefa Gočára postavený v roce 1912. Po uvedení do tématu a představení literatury je hlavním obsahem práce stavební historie domu, analýza stavby (popis plánů, půdorysu, exteriéru i interiéru). Dále autorka zmiňuje a hodnotí názory odborníků, kteří se přímo k této stavbě vyjadřovali v článcích či příspěvcích v knihách pojednávajících o kubismu či kubistické architektuře. V práci je zmíněna také jediná monografie o tomto domě od Marie Platovské. Po zhodnocení této stavby je plynule navázáno na evropskou architekturu, respektive na vývoj evropské architektury a "zasazení" tohoto domu do evropského vývoje. Autorka práce se pokouší nastínit také mezinárodní měřítko současného vývoje v architektuře, tzn. poukázat na "kubizující" stavby současnosti. Začátek této současnosti je "stanoven" přibližně od 60. let 20. století až do roku 2014. Tyto stavby, které zde jsou zmíněny, byly vybrány podle společného jednotícího prvku hrany či šikmé plochy, která může buď přímo či nepřímo odkazovat na kubismus v architektuře. Autorka také zmiňuje životopis architekta této stavby, Josefa Gočára a jeho tvorbu. Poté následuje závěr a celkové zhodnocení domu U Černé Matky Boží. Práce je završena bibliografií k tématu této práce a obrazovou přílohou.
The House of the Black Madonna in Prague
Keywords: kubismus; kubistická architektura; český architektonický kubismus; pražský kubismus; kubistické stavby; dům U Černé Matky Boží; Grand Café Orient; Josef Gočár; kubističtí architekti; architektura první poloviny 20. století.; cubism; cubist architecture; Czech architectural cubism; Prague cubism; cubist buildings; House of the Black Madonna; Grand Café Orient; Josef Gočár; cubist architects; the architecture of the first half of the 20th century.