Zřízení zařízení civilní ochrany jako součást obcí - Piksa, Libor (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je zaměřena na problematiku týkající se zřízení zařízení civilní ochrany jako součást obcí. Zařízení civilní ochrany je jedním z nástrojů pro plnění zákonem stanovených úkolů v oblasti ochrany obyvatelstva. Přesto, že existuje možnost zřizovat a provozovat zařízení civilní ochrany, je zřizovateli velmi málo využívána. Předkládaná bakalářská práce pojednává o ochraně obyvatelstva v České republice a popisuje systém organizace ochrany obyvatelstva v některých evropských zemích. V případě České republiky jsou popisovány hlavně úkoly obcí v oblasti ochrany obyvatelstva, zejména pak zřizování zařízení civilní ochrany. Hlavní pozornost je věnována způsobu realizace tohoto institutu ochrany obyvatelstva. Pro zpracování bakalářské práce byly stanoveny dvě hypotézy, a to: ‚qPro zřízení zařízení civilní ochrany je výhodné využít členů jednotky sboru dobrovolných hasičů v obci'' a ‚qPro zřízení zařízení civilní ochrany je výhodné uzavřít dohody mezi jinou právnickou osobou, nebo podnikající fyzickou osobou''. Smyslem předložené bakalářské práce je podat ucelený přehled o způsobu zřizování zařízení civilní ochrany v České republice včetně návrhu řešení tohoto úkolu. Závěry práce poskytnout Hasičskému záchrannému sboru Jihočeského kraje jako podklad pro plánování v oblasti zřizování zařízení ochrany obyvatel na území Jihočeského kraje. V závěru bakalářské práce je poukázáno na některé problémy při možném zřizování zařízení civilní ochrany včetně návrhů řešení těchto problémů. Na základě vyhodnocení zjištěných skutečností bylo přikloněno k první hypotéze, a to že pro zřízení zařízení civilní ochrany je výhodné využít členů jednotky sboru dobrovolných hasičů.
System arrangement civil protection as part of municipality
Keywords: Civilní ochrana; ochrana obyvatelstva; zařízení civilní ochrany; Jednotka sboru dobrovolných hasičů; Hasičský záchranný sbor; evakuace; Integrovaný záchranný systém; Civil Protection; population protection; Civil Protection Establishment; Voluntary Fire Rescue Service; Fire Rescue Service; evacuation; Integrated Rescue System