Překlady americké literatury do češtiny v 60. letech 20. století - Janoušková, Renata (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá překlady americké literatury do češtiny v šedesátých letech dvacátého století. Práce mapuje žánrové spektrum americké literatury, která se v tomto desetiletí objevuje v Československu. Ukazuje, které literární žánry byly četněji překládány a které méně. Nastiňuje důvody překladu jednotlivých žánrů a děl. Všímá si přijetí amerických titulů a jejich autorů českým prostředím. Mimoto uvádí české překladatele a také nakladatelství, která se zasloužila o vydání děl v Československu. Cílem práce je zaznamenat žánrové zastoupení českých překladů americké krásné literatury a současně i nastínit tendence a důvody, které vedly k jednotlivým překladům.
American Literature in Czech Language in the "Sixties".