Příprava kávy a její kultura - Štěrbová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá tématem - Příprava kávy a její kultura, jež se dostává v dnešní moderní společnosti do popředí a souvisí tak s životním stylem člověka. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jaké ponětí mají lidé o kávě, kávové kultuře, také o správné přípravě kávových nápojů, jejich zdravotních účincích a alternativních metodách přípravy kávy. Dalším cílem bylo zmapovat postoje lidí a sociální vlivy na kávovou kulturu. Teoretická část práce je zaměřená především na oblasti kávy jako rostliny, zpracování kávových zrn, přípravu kávy a kávovou kulturu, které jsou sepsány z dostupných odborných literárních a online zdrojů. Dále se opírá o teoretické poznatky, které jsem získala na základě zkušeností s Mezinárodní kávovou asociací SCAE Speciallity Coffee Association of Europe, jenž sídlí v Londýně. Empirický výzkum lze využít jako inspirace pro vybudování kavárny. Diplomová práce může komplexně sloužit jako podklad pro zpracování odborné publikace určené jak laické veřejnosti zajímající se o kávovou kulturu, tak i samotným baristům.
Coffee making and its culture
Keywords: Káva jako rostlina; zpracování zrn; příprava kávy; kávová kultura; coffee as a plant; processing of coffee beans; making coffee; coffee culture