Optimalizace podnikových procesů v souvislosti se zaváděním informačního systému ve vybraném podniku - Němec, Radek (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá teorií řízení firem a následnou analýzou podnikových procesů, ze které vychází požadavky, které slouží jako základ pro vývoj nového informačního systému ve vybrané firmě. Důležitým krokem je vysvětlení termínu management a jeho druhů a následuje vysvětlení funkčního a procesního přístupu a jejich vzájemné srovnání. Poté se již čistě věnuji procesnímu přístupu, kde jsou uvedeny související termíny. Pro podporu tohoto přístupu se také často využívají informační systémy, takže je zde shrnuta jejich základní charakteristika, architektura a životní cyklus. Hlavní úkolem práce, je představení vybrané firmy a provedení detailní analýzy podnikových procesů, kde vyberu procesy, které se dají zefektivnit pomocí informačního systému. Firma žádný systém pro řízení firmy nepoužívá, takže se ho pro ni rozhodnu vytvořit sám. Vývoj trval necelé tři měsíce a v práci jsou zobrazeny a stručně popsány hlavní funkce programu. Především tento systém umožňuje evidenci ryb, krmení, výsledků hospodaření a mnoho dalších funkcí, které mají zjednodušit vybrané procesy. Nakonec je zhodnocena úspěšnost zavedeného systému a řeší se také otázka využití i v jiných firmách. Práce poskytuje základní přehled o tom, jak se řízení firem neustále vyvíjí a jak lze pomocí informačních systémů zautomatizovat některé procesy a tím dosáhnout lepších výsledků.
Process optimalization in connection with information system implementation in a selected company
Keywords: management; proces; informační systémy; společnost; management; process; information systems; company