Kulturní relativismus: jeho filosofické kořeny, současné debaty a kritické zhodnocení - Rybová, Nela (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce pojednává o kulturním relativismu. První kapitola se zabývá samotným pojmem kulturního relativismu, jak je definován, co se pod tímto pojmem rozumí, jeho propojeností s jinými koncepcemi, tedy etickým a kognitivním relativismem. Druhá část se soustředí na nalezení filosofických kořenů, které se staly základními předpoklady pro vznik kulturního relativismu, přičemž je doplněna o kapitolu z historie kulturní antropologie, která pojednává o ustavení kulturního relativismu jakožto základního antropologického pojmu. Třetí kapitola nastiňuje současné debaty zabývající se kulturním relativismem. Z kritického hlediska pak přistupuje ke spontánním argumentům a námitkám pro či proti kulturnímu relativismu, které se v práci vyskytovaly, a zároveň se zaobírá postavením kulturního relativismu v antropologické praxi.
Cultural relativism: its philosophical roots, contemporary debates and critical exaluation
Keywords: kulturní relativismus; etnocentrismus; emický a etický přístup; univerzalismus; metoda; deskripce; normativní teorie; cultural relativism; ethnocentrism; emic and ethic approach; universalism; method; description; normative theory