Monitoring plůdkových společenstev ve vybraných tocích na Moravě - Gebauer, Radek (Jihočeská univerzita, 2014)
Monitoring plůdkových společenstev probíhal v letech 2012 a 2013 na 35 profilech na 25 vybraných moravských tocích ve spolupráci s pracovníky Povodí Moravy s. p. Cílem mé diplomové práce bylo zmapovat zdejší plůdková společenstva a vyhodnotit základní charakteristiky těchto ichtyocenóz (druhová pestrost, biodiverzita, ekvitabilita, abundance a dominance). Vedlejším cílem bylo vyhodnocení hydromorfologické kvality a jakosti vody na základě dat poskytnutých Povodím Moravy s. p. Při monitoringu bylo využito přenosného elektrického agregátu typu FEG 1500 a jako strategie byl zvolen kontinuální odlov, vždy se postupovalo proti proudu. Jednotlivé profily byly předem vybrány zkušenými pracovníky Povodí Moravy s. p. Ulovené ryby jsme neprodleně determinovali a šetrně vrátili zpět do toku. Celkem bylo uloveno 28 druhů rybího plůdku, z nichž se nejčastěji vyskytoval jelec tloušť (Leuciscus cephalus, 23 lokalit), hrouzek obecný (Gobio gobio, 19 lokalit) a plotice obecná (Rutilus rutilus, 19 lokalit). Na 13 lokalitách se vyskytoval plůdek parmy obecné (Barbus barbus), což je vzhledem k její citlivosti vůči znečištění pozitivním zjištěním. Naopak nepříjemným překvapením byl masový výskyt invazivního hlaváče černoústého (Neogobius melanostomus) na některých lokalitách. Na 4 lokalitách se nevyskytoval žádný plůdek. Byl vypozorován zvyšující se trend diverzity v závislosti na zlepšujícím se hydromorfologickém charakteru toku, zatímco abundance nevykazovala takřka žádné rozdíly. Saprobní index plůdkového společenstva vzrůstal se zhoršující se jakostí vod, což může značit, že plůdek je relativně spolehlivým ukazatelem kvality vody. Výsledky této práce budou využity k celoplošnému zdokumentování moravských toků a při srovnání s opakovanými odlovy na stejných lokalitách.
Monitoring of 0+ juvenile fish communities in selected Moravian rivers
Keywords: plůdková společenstva; biodiverzita; abundance; saprobní index; povodí Moravy; hydromorfologický stav; jakost vody; 0+ juvenile fish communities; biodiversity; abundance; saprobic index; Morava basin; hydromorphological status; water quality