Možnosti fyzioterapie u pacientů s Morbus Perthes - Coufová, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice morbus Perthes u pacientů po konzervativní léčbě tohoto onemocnění. Snaží se popsat problematiku morbus Perthes spolu s možnostmi využití fyzioterapie. V rámci fyzioterapie existuje mnoho možností, které můžeme využít při fyzioterapeutické léčbě tohoto onemocnění. Téma bakalářské práce mě oslovilo z důvodu osobního setkání s tímto onemocněním a poznání jeho následků. Ač je označováno za onemocnění kyčelního kloubu, zjistila jsem, že následky morbus Perthes jsou mnohem více celostní, než by se dalo předpokládat. Samo o sobě je morbus Perthes onemocněním kyčelního kloubu, ale z důvodu buď operačního zásahu či dlouhé imobilizaci pacienta v dětském věku nabírá toto onemocnění další rozměr. Teoretická část je zaměřena na anatomický popis kyčelního kloubu a jeho okolních struktur. Dále je zaměřena na morbus Perthes, možné příčiny vzniku tohoto onemocnění, jeho popis a charakteristiku. Jsou zde popsány možnosti léčby u pacienta a možnosti fyzioterapie. Praktická část je vedena formou kvalitativního výzkumu, konktrétně formou případové studie u dvou probandů s diagnózou morbus Perthes v dětství léčených konzervativním postupem. U každého probanda byl proveden vstupní a výstupní kineziologický rozbor, který zahrnuje anamnézu, aspekci, antropometrii, goniometrii, orientační vyšetření svalové síly, zkrácených svalů a oslabených svalů. Celý výzkum probíhal po dobu 4 týdnů. Na základě porovnání kineziologických rozborů u každého probanda bylo možné pozorovat pozitivní efekt terapie a dále pak doporučit pokračování v nastavené terapii a dalších pohybových a regeneračních aktivitách.
Physiotherapy options in patients with Morbus Perthes
Keywords: Morbus Perthes; kyčelní kloub; avaskulární nekróza; dětská ortopedie; fyzioterapie; Perthes disease; a hip joint; avascular nekrosis; child ortopedics; physiotherapy.