Vliv otužování na BMI index, resp. prevalenci obezity vybraného vzorku populace - Ostrá, Marie (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se opírá o recentní důkazy přítomnosti a funkčnosti hnědé tukové tkáně (Brown Adipose Tissue, BAT) u lidí, které přinesly zvýšený zájem o netřesovou termogenezi a roli BAT při metabolismu. Protože BAT je obecně aktivována chladovou expozicí, nabízí se otázka vztahu mezi množstvím tělesného tuku, resp. BMI indexem a pravidelnou chladovou expozicí. Výzkumu otužování (studenou sprchou několikrát týdně po dobu tří měsíců) se zúčastnilo celkem 49 probandů ve věkovém rozmezí 19 - 25 let. Všichni byli změřeni před a po otužování na přístroji Bodystat, kde bylo zjištěno procento tělesného tuku, procento aktivní tělesné hmoty (ATH), procento beztukové tělesné hmoty, procento tělesné vody, BMI a WHR index. Následně byly zjištěné charakteristiky porovnány a vyhodnoceny. Důležitým výsledkem je rozdíl v procentech tělesného tuku, kde v důsledku otužování a předpokládané aktivace BAT došlo k statisticky významné redukci tělesného tuku u experimentální skupiny žen. Lze konstatovat, že otužování může mít významný potenciál v boji proti obezitě.
An effect of cold showers on the BMI or prevalence of obesity
Keywords: otužování; hnědá tuková tkáň; netřesová termogeneze; BMI index; obezita.; cold showers; brown adipose tissue; non-sheath thermogenesis; BMI index; obesity.