ALKOHOLISMUS A JEHO VLIV NA DOMÁCÍ NÁSILÍ - Stuchlíková, Olga (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve své bakalářské práci jsem se zabývala problematikou alkoholismu a jeho vlivu na domácí násilí. Alkoholismus je v současné době velice rozšířené onemocnění, které doprovází široké spektrum negativních jevů. Ať se jedná o somatické problémy a onemocnění vzniklé z nadužívání alkoholu, psychické problémy, sociální problémy a s nimi spojené jevy jako je rozvodovost, kriminalita, agresivita a s ní spojené domácí násilí. Alkoholismus a problematika s ním spojená je současnou společností tolerována a mnoho z nás si neuvědomuje jak je nadužívání alkoholu škodlivé pro pijáka, pro jeho rodinu, okolí, sociální vztahy a pro celou společnost. Alkoholismus je závislost, která je společností tolerována stejně jako nikotinismus. Společenské dopady chronické konzumace alkoholu jsou srovnatelné s účinky tvrdých drog. V této práci jsem se zabývala jeho působením, následky chronického užívání, a to jak zdravotními, tak sociálními a vlivem dlouhodobé konzumace na domácí násilí, které se často v rodinách alkoholiků vyskytuje. Chci seznámit čtenáře s charakteristukami obětí násilí i těch, kteří násilí páchají. Cílem práce je vytvořit přehled o alkoholismu, agresi a domácím násilí, vyskytujícím se v rodinách alkoholiků a vytvořit přehled míst, kam se mohou postižení alkoholici a jejich oběti obrátit o pomoc a začít své problémy řešit.
ALCOHOLISM AND ITS INFLUENCE ON THE HOME VIOLENCE
Keywords: alkohol; závislost; agrese; domácí násilí; oběť; agresor; návyk