Biologicky aktivní látky v čerstvých jedlých výhoncích - Pošustová, Alena (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá stanovením obsahu vybraných fenolických látek v čerstvých jedlých výhoncích při různém způsobu pěstování. Pro tuto bakalářskou práci byly vybrány tyto druhy jedlých klíčků z následujících botanických druhů: čočka jedlá (Lens culinaris Medik.), vigna zlatá (Vigna radiata (L.) Wilezek), pohanka obecná (Fagopyrum esculentum Moench), cizrna beraní (Cicer arietinum L.), sója luštinatá (Glycine max (L.) Merrill). Jedlé výhonky mimo jiné obsahují i fenolické látky. Mezi tyto sloučeniny se řadí i rozsáhlá skupina flavonoidů. Flavonoidy jsou bezprostředně významné svou biologickou aktivitou a zejména pak pozitivními účinky na organismus člověka. V posledních letech se tak díky těmto skutečnostem zvyšuje zájem o jejich výzkum. Vybrané jedlé výhonky byly vypěstovány přímo v laboratoři a to za různých světelných podmínek. Obsahy fenolických látek byly poté stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV VIS detektorem a MS detektorem. Stanovení bylo zaměřeno na nejčastěji se vyskytující fenolické aglykony: kvercetin, kemferol, luteolin, apigenin a myricetin. V čočce jedlé byl stanoven luteolin (123 mg/kg sušiny) a kemferol (249 mg/kg sušiny). Ve vigně zlaté byly identifikovány polyfenolické sloučeniny vitexin a isovitexin. V pohance obecné byl stanoven kvercetin (156 mg/kg sušiny) a v cizrně beraní byl identifikován kemferol (8 mg/kg sušiny). V sóji luštinaté byly identifikovány polyfenolické sloučeniny daidzin, daidzein, genistin a genistein. Z výsledků bylo zjištěno, že větší obsahy fenolických sloučenin se nachází u rostlin pěstovaných na světle. Domnívám se, že je to díky UV záření, které má vliv na obsah fenolických sloučenin.
Biologically active compounds in fresh edible sprouts
Keywords: fenolické látky; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; Lens culinaris Medik.; Vigna radiata (L.) Wilezek; Fagopyrum esculentum Moench; Cicer arietinum L.; Glycine max (L.) Merrill; phenolic substances; High Performance Liquid Chromatography; Lentil culinaris Medik.; Vigna radiata (L.); Wilezek; Fagopyrum esculentum Moench; Cicer arietinum L.; Glycine max (L.) Merrill