Canisterapie u seniorů - Jonášová, Marika (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá využitím canisterapie u seniorů žijících v domovech pro seniory. Cílem práce je sledovat vliv canisterapie na jejich sociální, fyzickou i psychickou pohodu. Práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické části, jsou rozebrány základní pojmy související se stářím, zooterapií a jednou z jejích forem, canisterapií. Praktická část práce je zaměřena na kvalitativní výzkum. Ten je prováděn, vzhledem k autorčině přímé účasti na něm, formou participačního pozorování v kombinaci s polostrukturovaným rozhovorem. Výsledkem je pět ucelených případových studií, které jsou posuzovány ve shrnutí výzkumu a následné diskuzi. Výzkum prokázal, že canisterapie má podstatný vliv zejména na zlepšení psychické pohody dotazovaných uživatelů domovů pro seniory. U fyzických problémů canisterapie u těchto uživatelů pomáhá pouze odpoutáváním pozornosti od těchto potíží, nikoliv jejich přímým zlepšením. Bakalářská práce bude sloužit jako zpětná vazba pro zařízení sociálních služeb, kde je poskytována canisterapie. Práce může být dále využita při přednáškové činnosti a výuce canisterapie v kontextu sociální práce.
Canine Therapy in Seniors
Keywords: canisterapie; domov pro seniory; senior; pes; canistherapy; home for the elderly; elderly; dog