Proměny pacovského zámku - Vošická, Šárka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá objektem, který v minulosti sloužil jako gotický hrad, posléze renesanční a barokní zámek a následně byl přeměněn na karmelitánský klášter, ze kterého se stal opět počátkem 19. století zámek, jenž takto vystupuje i dnes. První část práce je věnována stavebně - historickému vývoji objektu, který v sobě zahrnuje jména a něco málo ze života jednotlivých vlastnických rodů, jako byli například Malovcové z Pacova, Rombhápové ze Suché, Španovští z Lisova, Černínové z Chudenic atd. K této části se pojí druhá kapitola o majiteli Zikmundovi Myslíkovi z Hyršova a jeho dvou ženách, kteří žili ve významné etapě barokní doby. Třetí kapitola zmiňuje řád bosých karmelitánů jako takový a jejich působení v Čechách. Druhá, větší část zahrnuje medailonky dvou architektů klášterního komplexu, Martina Wittwera a Kiliána Ignáce Dientzenhofera s jejich další tvorbou. Třetí část obsahuje jejich plánovou dokumentaci k pacovskému objektu, spolu s dalšími plány, jež jsou v textu popisovány a navzájem porovnávány i s výslednou realizací, přičemž následně jsou Wittwerovy plány srovnávány s podobným karmelitánským klášterem v maďarském Györu.
The changes of the castle in Pacov
Keywords: Pacov; zámek; Zikmund Myslík z Hyršova; Györ; Pacov; castle; Zikmund Myslík of Hyršov; Györ