Služby zaměřené na pomoc ženám při uplatnění na trhu práce po skončení mateřské dovolené. - Chmelařová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2008)
Ženy vracející se do zaměstnání po skončení mateřské dovolené představují jednu z nejvíce ohrožených skupin na trhu práce. Nástupem a časem stráveným na rodičovské dovolené žena často ztrácí kontakt se svým původním zaměstnáním. V závislosti na délce rodičovské dovolené potom nerozvíjí, nebo jen velmi omezeně, své pracovní dovednosti a znalosti. V mnoha případech pak přichází o své pracovní místo úplně a po skončení rodičovské dovolené je tak vystavena často velmi obtížné životní situaci najít si zaměstnání nové. Od roku 2004 v souvislosti s přijetím zákona o zaměstnanosti, začala být tato problematika v jednotlivých regionech řešena a to v rámci aktivní politiky zaměstnanosti. Jedním z takových řešení jsou motivační či rekvalifikační programy koncipované pro tuto skupinu žen. Toto téma je také předmětem předkládané diplomové práce. Cílem práce bylo prozkoumání situace žen, které se vracejí na trh práce po rodičovské dovolené. Teoretická část je zaměřena na historický exkurz a současnou situaci, pro niž byly vybrány dva regiony, ve kterých jsou poskytovány služby na podporu znovuzaměstnání žen. Cílem praktické části bylo zjištění hlavních motivací, které vedou ženy v průběhu či po skončení rodičovské dovolené k absolvování podpůrných programů.
Employment support services for women after maternity leave.
Keywords: mateřská dovolená; rodičovská dovolená; zaměstnanost; Semily; České Budějovice; motivační programy; rekvalifikace; maternity leave; parental leave; employment; Semily; České Budějovice; motivating programs; re-qualification