Chov psů v Čechách v letech 1848-1918 - Barvíková, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce zaměřená na dějiny chovu a plemenitby psů v Čechách od druhé poloviny devatenáctého století do roku 1918 konfrontuje osobní rovinu přístupu člověka ke psům se společenskou prestiží chovatelů ušlechtilých plemen. Podává náhled na problematiku šlechtění a snaží se přiblížit význam kynologických spolků a výstav v tehdejší společnosti. Sleduje příběhy psů-aristokratů i psí chudiny, aby s pomocí dobové literatury přiblížila životní osudy konkrétních zvířat. Obecnou rovinu chovu zastupuje v této práci rozbor pramenů spolků a klubů spolu se zprávami z nejrůznějších kynologických událostí, které zčásti vedly k pozdějšímu masovému rozšíření psa do mnoha sfér lidské společnosti. Studium historických pramenů a hlubší poznání souvislostí ohledně soužití "pána tvorstva" a jeho čtyřnohého přítele utvrzuje badatele ve zvolené oblasti studia o výjimečnosti vztahu těchto dvou zástupců živočišné říše.
Dog Breeding in Bohemia from 1848 to 1918
Keywords: chov; kynologie; pes; spolky; šlechtění; výstavy; breeding; cynology; dog; clubs; mating; exhibitions