Komparace úrovně dentální hygieny na střední pedagogické škole a gymnáziu v Jihočeském kraji - Lišková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se skládá z části teoretické, která se zabývá historií a součastností dentální hygieny. Definuje tento pojem a popisuje práci dentálního hygienika. Dále se zabývá anatomií a fyziologií dutiny ústní a v neposlední řadě onemocněním pardonu.Pozornost patřila také pomůckám, bez kterých se ústní hygiena neobejde. Součástí teoretické části je také primární a sekundární prevence, která má velký vliv na snížení výskytu onemocnění zubního aparátu. Praktická část byla zaměřena na informovanost žáků ve věku 15-16 let ohledně povědomí dentální hygieny pomocí dotazníkového šetření. Do výzkumu byl zapojen stejný počet žáků z jednotlivých škol v celkovém počtu 316 respondentů.Byl sestaven edukační program a metodické pokyny pro učitele středních škol.Vyhodnocené dotazníky byly zpracovány do grafů a tabulek se slovním komentářem, který vypovídá o povědomí týkající se primární prevence u mládeže.
Dental hygiene at secondary schools in South Bohemia
Keywords: dentální hygiena; prevence; zubní kaz; zubní plak; chrup; dental hygiene; prevention; dental caries; dental plaque; teeth