Inovace výuky přírodopisu ve vztahu k cílům dosažení přírodovědné gramotnosti: aplikační studie s využitím vzdělávacího tématu Ptáci. - Štroblová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá inovativními metodami výuky, a to se zaměřením na podpoření přírodovědné gramotnosti. V rešeršní části přináší přehled výukových metod, které jsou v průběhu posledních 20 let považovány za inovativní. V aplikační části se věnuje inovaci výuky tematického celku Ptáci, vyučovaného v rámci přírodopisu na základní škole či nižším gymnáziu, přičemž navrhuje: (1) inovaci obsahu učiva a (2) inovovanou realizaci výuky, prostřednictvím vybraných metod s přihlédnutím na dosažení cílů přírodovědné gramotnosti.
Innovations in education of natural science in relation to the goals of achieving natural science literacy: application studies using the educational topic Birds.
Keywords: inovace výuky; obsah učiva; metody; tematický celek Ptáci; přírodovědná gramotnost; základní škola; nižší gymnázium; education innovations; curriculum content; methods; topic unit Birds; natural science literacy; elementary school; grammar school