Vliv fyzioterapie u pacientů s onemocněním osteoporózy - Rejžková, Olga (Jihočeská univerzita, 2011)
Teoretická část práce představuje osteoporózu jakožto onemocnění, které se v posledních letech dostalo do popředí oblasti veřejného zájmu. Vzhledem k tomu, že se jedná o nemoc způsobující řídnutí kostí a úbytek kostní hmoty, byla část práce věnována tématice mikroskopické a makroskopické stavby kosti, vzniku a vývoji kosti, faktorům ovlivňujícím růst a remodelaci kosti. Dále teoretická část charakterizuje jednotlivé typy osteoporózy, definuje příčiny a rizikové faktory onemocnění, seznamuje s moderními metodami a postupy léčby a stanovuje důležité principy prevence. Mimo jiné se práce zaměřuje na diagnostiku onemocnění, a to především na klinické a rentgenové vyšetření, osteodenzitometrii a laboratorní testy, které jsou v současnosti nejčastěji využívanými metodami diagnostiky. V kapitole metodika práce byly podrobně popsány vyšetřovací metody, které byly později využity při vlastním výzkumu. Jednalo se zejména o zobrazovací metodu denzitometrie, která byla využita ke stanovení hustoty kostní hmoty, dále o laboratorní testy, pomocí kterých byly ze vzorků krve zjištěny hodnoty látek ovlivňující kostní metabolismus. K hodnocení svalové síly a zkrácených svalových skupin byly využity metodiky dle Prof. MUDr. Vladimíra Jandy, DrSc. Dále byl hodnocen rozvoj páteře, postava a držení těla spolu s vyšetřením stability stoje dle Romberga. Vyšetřovací vzorek byl složen ze čtyř probandek. Dvě z nich byly zapojeny do pravidelných fyzioterapeutických cvičení, zbylé dvě byly léčeny pouze pomocí medikamentů.
The influence of physiotherapy on patients with osteoporosis
Keywords: denzita; denzitometrie; estrogeny; kinezioterapie; osteoporóza; remodelace; density; densitometry; estrogens; kinesiotherapy; osteoporosis; remodeling