Zapojení Armády České republiky do Integrovaného záchranného systému - Snížek, Libor (Jihočeská univerzita, 2011)
Dnešní doba si stále častěji a ve větším rozsahu žádá nasazení Armády České republiky, jakož i členů Integrovaného záchranného systému. Obě tyto složky jsou společnosti velkou podporou a nezřídka dochází k jejich kooperaci. Hlavní cíl této práce se proto upínal právě ke kooperaci těchto jednotek. První část práce se potom konkrétně zabývá popisem a základními principy spolupráce, ale i vymezením odpovědnosti a kompetencí jednotlivých útvarů. Opomenuta nejsou ani obecná východiska této problematiky, jako např. definování pojmu krizový management, jeho vznik a souvislosti. Převážná část práce se však věnuje historickému vývoji Armády České republiky a s tím souvisejícím změnám ve struktuře, a také v principech spolupráce s IZS. Největší pozornost je potom věnována roku 2008, který je z hlediska této práce považován za nejzásadnější historický milník ve vývoji AČR. V tomto roce byly zrušeny záchranné prapory, čímž byla zásadně narušena spolupráce mezi AČR a IZS, resp. společností celkově. Druhá část práce se zabývá prokázáním, zda je uskutečněná restrukturalizace považována za pozitivní krok. Z tohoto důvodu bylo 100 respondentů převážně odborné veřejnosti dotázáno, zda považuje zrušení záchranných praporů za vhodné. Získané výsledky byly následně statisticky vyhodnoceny a společně s dalším výzkumem, který byl zaměřen na výdaje vynakládané na zásahy AČR před a po restrukturalizaci, z nich byly vyvozeny příslušné závěry a doporučení.
THE CZECH REPUBLIC MILITARY INVOLVEMENT IN THE INTERGATED RESCUE SYSTEM.
Keywords: 15. ženijní záchranná brigáda; Armáda České republiky; civilní obrana; Integrovaný záchranný systém; krizový management; restrukturalizace armády; spolupráce; ženijní záchranné prapory; 15th Engineer Rescue Brigade; Army of the Czech Republic; civil defence cooperation; crisis management; Integrated Rescue System; rescue engineer battalion; restructuring of the Army