Dekontaminační pracoviště na evakuačních trasách ze zóny havarijního plánování po zrušení záchranných praporů - Severová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se věnuje problematice zajištění provozuschopnosti dekontaminačních míst silami a prostředky po zrušení záchranných praporů a současnému postavení Hasičského záchranného sboru. Cílem práce bylo upozornit na problém plynoucí z nedostatečnosti zabezpečení dekontaminace po zrušení záchranných praporů, které byly pro tuto činnost předurčeny. Výstupem analýzy současného stavu a stavu před zrušením záchranných praporů bylo méně efektivní řešení, které je v současné době použité na zajištění dekontaminace. Proto jsem navrhla efektivnější řešení při zachování záchranných praporů společně s HZS. Předpokládané hypotézy byly potvrzeny pomocí výstižných grafů, které se zabývají schopnostmi současných sil a prostředků a splnila stanovený cíl práce. Schopnosti zasahujících složek a komunikaci mezi jednotlivými sbory a útvary prověří plánované cvičení ZÓNA 2010, které se bude konat 22. - 23. 9. 2010. Při své práci jsem využila dostupné literatury, poznatků ze své bakalářské práce, ze cvičení ZÓNA 2007, ZÓNA 2008, poznatků od odborníků a rekognoskace terénu s vytipováním vhodného místa pro dekontaminaci. Součástí práce je návrh dekontaminačního pracoviště v Hluboké nad Vltavou v Zámostí. Myslím si, že předložení tohoto návrhu příslušným orgánům by mělo své opodstatnění. Svou práci považuju za dobrý matriál pro zamyšlení se nad současným stavem této problematiky s návrhem různých řešení a navrácení se k větší péči o civilního občana jak tomu bylo v předešlých letech.
Organization and Activity of Decontaminating Workplace on the Evacuative Run from the Zone of the Critical Planning after the Abolition of Rescue Battalions
Keywords: dekontaminační místo; dekontaminace osob; dekontaminace techniky; evakuační trasa; Hasičský záchranný sbor; havarijní plánování; 31. brigáda radiační; chemické a biologické ochrany; decontamination zone; decontamination of personel; decontamination of equipment; Evacuative Run; Fire rescue service; Critical Planning; 31 st NBC Protection Brigade