Dechové hudby v regionu Znojemska se zaměřením na Znojemskou desítku - Příhoda, František (Jihočeská univerzita, 2006)
Ve své diplomové práci se zabývám dechovými orchestry znojemského okresu, které převážně vznikaly ve druhé polovině dvacátého století. Po úvodní kapitole se věnuji charakteristice žánru dechové hudby, pak její historií, nástrojovému obsazení a přináším přehled dechových kapel našeho regionu. Podrobněji se zabývám Znojemskou desítkou. Vycházím zde zejména z ústních a písemných vzpomínek pamětníků a z dobového tisku.Svou práci doplňuji články z novin, fotografiemi a ukázkami partů písní.
Brass orchesters in Znojmo region with the focus on the "Znojemská 10" band